Rural Roadwater Rescue

Project (met co-financiering van Interreg North-West Europe)

Klimaatverandering leidt tot een toenemende onbalans tussen wateraanvoer door rivieren en regenval en de waterbehoeften van verschillende gebruikers. Extreme weersomstandigheden zorgen in korte periodes voor een wateroverschot, terwijl steeds langere periodes van droogte leiden tot watertekorten voor lokale gebruikers. Bestaande voorzieningen voor wateropslag zijn niet ingericht op het overbruggen van dergelijke extremen.

Het NWE-grondgebied wordt fijnmazig doorsneden door (snel)wegen. (Snel)wegen zijn veelal zo geconstrueerd dat regenwater snel afgevoerd wordt naar kanalen en beken/rivieren. Zo wordt water verloren waar in toenemende mate lokaal behoefte aan is. Rural_Roadwater_Rescue onderzoekt mogelijkheden om (snel)wegen en directe omgeving te transformeren in inrichtingen om overvloedig water op te vangen, te reinigen, op te slaan en ter beschikking te stellen voor lokaal gebruik. Op grond van technische, juridische en sociaal-maatschappelijke kennis en ervaring met betrekking tot mogelijkheden en barrières wordt een transnationale strategie gebouwd voor het realiseren van dergelijke transformaties. De strategie zal bestaan uit een geïntegreerde, multi- stakeholders en cross-sectorale methodologie en zal geïnspireerd zijn op twee use cases (BE:Heverlee, NL:Oirschot/Kloosters).

Het project laat zien hoe (snel)wegen kunnen transformeren van mono- naar multifunctionaliteit. Ook zal zichtbaar worden gemaakt hoe lokale herverdeling van het water kan worden gerealiseerd in samenspraak met de lokale belanghebbenden.

Op basis van de “Rural_Roadwater_Rescue-strategie” zal een leidraad ontwikkeld worden voor regelgevingskaders, uitvoerbare oplossingen en een actieplan voor de uitvoering. Het project zal een langdurig, transnationaal, sectoroverschrijdend, multidisciplinair samenwerkingsnetwerk opbouwen. Rural_Roadwater_Rescue is bedoeld als lanceerplatform voor repliceerbare transformatie-initiatieven en implementatiepilots in de toekomst.

Partners

  • Rijkswaterstaat (RWS, NL)
  • Coöperatie Kloostersland (CK, NL)
  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM, BE)
  • DVGW-Technologiezentrum Wasser (TZW, DE)
  • Centre d’études sur l’environnement, la mobilité et l’aménagement (CEREMA, FR)
  • Interuniversitair Micro-Electronica Centrum vzw (IMEC, BE)

Budget

Het projectbudget bedraagt € 151.200,- waarvan 60% (i.e. € 90.720,-) wordt gefinancierd door Interreg North-West Europe (NWE).

Looptijd

Het project loopt van 15 december 2023 t/m 30 juni 2025.

Meer informatie

Op de homepage van het project is meer informatie te vinden.